Cara Meredakan Sakit Bengkak Gusi

Adakah anda pernah merasa gusi anda berasa sakit tanpa ada tanda pembengkakan yang terlihat? Kadang-kadang, rasa sakit ini terjadi ketika anda menggunakan benang gigi atau menyikat gigi dengan kuat. Bengkak gigi boleh menyebabkan rasa sakit yang cukup serius karena biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Di sini, kami akan membahas penyebab bengkak gigi dan langkah-langkah yang perlu diambil jika anda mengalaminya, serta cara untuk meredakan ketidakselesaan yang anda rasakan.

Punca Gusi Bengkak

Gusi yang bengkak di sekitar gigi atau bahagian dalam mulut mungkin disebabkan oleh salah satu daripada faktor berikut:

1. Kebersihan gigi yang buruk

Salah satu punca gusi bengkak yang paling biasa adalah apabila bit makanan terperangkap di antara gigi dan garis gusi semasa makan. Flossing dan menyikat gigi dengan kerap sepatutnya dapat mengeluarkan serpihan makanan yang tersisa. Namun, jika serpihan tersebut tidak dikeluarkan secara berkala dan terus tinggal di dalam mulut, ia boleh menyebabkan pembengkakan tisu gusi. Selain itu, terdapat risiko bagi terbentuknya rongga gigi dan jangkitan gusi. Oleh itu, menjaga kebersihan mulut dengan baik sangat penting untuk mencegah masalah gusi bengkak dan masalah gigi lainnya.

2. Penyakit periodontal

Penyakit periodontal yang sering didiagnosis pada orang dewasa terjadi akibat keradangan atau jangkitan pada gusi yang menyokong dan mengelilingi gigi. Jangkitan ini disebabkan oleh penumpukan plak iaitu filem melekat berisi bakteria yang terbentuk di sekitar gigi. Ketika plak mengeras, ia disebut sebagai tartar dan ini susah untuk dihilangkan. Penyakit ini terdiri dari dua peringkat iaitu:

  • Gingivitis
  • Periodontitis

3. Abses gigi

Ini berlaku dengan poket nanah yang disebabkan oleh jangkitan bakteria

4. Kehamilan

Semasa kehamilan, terdapat perubahan hormon yang ketara bahkan pada wanita yang mempunyai kesihatan mulut yang baik. Perubahan hormon ini dapat menyebabkan aliran darah ke gusi meningkat sehingga gusi menjadi lebih sensitif terhadap pembengkakan.

Cara Meredakan Gusi Bengkak

Anda boleh mencuba beberapa cara semulajadi untuk mengatasi gusi bengkak seperti yang akan dijelaskan di bawah ini:

1. Berkumur Menggunakan Air Garam

Cara alami pertama untuk meredakan gusi bengkak adalah dengan berkumur menggunakan air garam. Tidak hanya berguna sebagai obat radang tenggorokan alami, berkumur menggunakan air garam juga terbukti dapat meredakan rasa nyeri yang muncul saat gusi membengkak.

2. Mengoleskan bubuk kunyit pada gusi yang bengkak

Selain berkumur menggunakan air garam, bubuk kunyit juga dapat dioleskan di area gusi yang bengkak. Kunyit diketahui sebagai salah satu jenis rempah yang memiliki sifat antiinflamasi sehingga dapat membantu meredakan pembengkakan pada gusi.

3. Berkumur Dengan Sari Daun Jambu Biji

Senyawa antimikroba terkandung dalam sari daun jambu biji yang dapat membantu membunuh bakteri yang menyebabkan infeksi pada gusi yang bengkak.

4. Menggunakan Minyak Kelapa

5. Kompres Menggunakan Kantong Teh

6. Kompres Dingin 

Gusi bengkak dapat diatasi dengan melakukan kompres dingin menggunakan es batu yang dibalut dengan handuk. Kompres dingin ini dapat membantu meredakan rasa nyeri yang muncul akibat pembengkakan gusi.

7. Menyikat Gigi Secara Teratur 

Gusi bengkak dapat diobati secara alami dengan cara menyikat gigi secara teratur dua kali sehari. Menyikat gigi ini penting untuk mencegah terjadinya infeksi akibat penumpukan bakteri. Oleh karena itu, menjaga kebersihan mulut menjadi hal yang sangat penting agar gusi bengkak dapat sembuh dengan cepat.

Leave a Comment