Semakan No Plat Kenderaan Terkini

Anda sekarang boleh dengan mudah mengetahui dan memeriksa nombor plat terkini di Malaysia melalui laman web rasmi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Caranya hanya melalui sistem semakan nombor pendaftaran secara dalam talian.

Semakan nombor plat ini sangat berguna sebagai panduan apabila anda merancang untuk membeli kereta baru dan tidak mahu melabur terlalu banyak untuk mendapatkan nombor plat yang menarik. Apa yang lebih menarik dengan sistem ini, semasa anda menyemak nombor plat di laman web JPJ, anda juga boleh menyusun hasil semakan mengikut negeri.

Mari kita bahas bagaimana cara memeriksa nombor plat kenderaan untuk pengetahuan anda.

Apa Itu No Plat

Nombor plat yang juga dikenali sebagai plat pendaftaran kenderaan, merujuk kepada kombinasi antara huruf dan nombor yang diberikan oleh JPJ kepada kenderaan yang anda beli.

Nombor plat digunakan oleh kerajaan di seluruh dunia untuk beberapa tujuan penting. Salah satunya ialah untuk mengenali dan menjejaki setiap kenderaan, terutamanya berkaitan dengan perlesenan dan kutipan cukai. Di samping itu, pihak berkuasa undang-undang juga memanfaatkan nombor plat ini untuk menyiasat kemalangan jalan raya dan mengesan kenderaan yang dicuri.

Plat nombor berbeza mengikut negara, tetapi asasnya ia terdiri daripada gabungan huruf dan nombor. Untuk memastikan bahawa tiada dua kenderaan mempunyai nombor pendaftaran yang sama, setiap unit kenderaan mempunyai nombor plat yang unik.

Cara Semak No Plat Kereta Terkini

Untuk membuat semakan nombor plat kereta, anda boleh ikuti cara yang kami kongsikan di bawah ini:

  1. Pergi ke laman web JPJ di https://www.jpj.gov.my/
  2. Sila pilih bahagian kawasan/negeri
  3. Masukkan kod sekuriti dengan menulis semula nombor Captcha yang dipaparkan dalam imej.
  4. Hasil carian akan menunjukkan nombor pendaftaran kenderaan terkini yang boleh anda perolehi atau gunakan.
  5. Untuk membeli nombor plat pilihan anda, anda boleh melakukannya secara atas talian di laman web JPJ dengan mengikuti panduan yang diberikan.

Beginilah cara anda boleh memeriksa nombor plat terkini di negara kita. Semoga apa yang kami kongsikan dalam artikel ini dapat memudahkan urusan anda.

Leave a Comment