Harga Internet Turun Bermula September 2023

Harga internet dijangka menurun menjelang bulan September ini apabila Standard Wajib bagi Penetapan Harga Akses (MSAP) diperkenalkan, menurut kenyataan Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil.

Beliau berkata dalam ucaptama bulanan Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) di sini hari ini, penggunaan MSAP akan menyebabkan penurunan harga borong internet dan pakej yang lebih murah.

“Insya-Allah menjelang September ini, harga internet akan menjadi lebih murah … Jika sebelum ini sudah murah, kini akan menjadi lebih murah lagi,” katanya.

Pada 11 Julai, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) menyatakan pemotongan harga runcit untuk perkhidmatan jalur lebar tetap berdasarkan MSAP hanya boleh dilaksanakan setelah perjanjian akses ditandatangani di kalangan penyedia perkhidmatan.

MCMC juga menyatakan pada masa ini kebanyakan penyedia akses telah menerbitkan atau sedang dalam proses penerbitan Tawaran Akses Rujukan (RAO).

Kerajaan melancarkan Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap pada bulan Februari tahun ini untuk membantu golongan B40, veteran, orang kurang upaya, dan warga emas. Pakej ini menyediakan langganan kontrak selama 24 bulan pada harga RM69 sebulan dan menyediakan kelajuan internet sehingga 30Mbps dengan data tanpa had.

Fahmi berkata satu dasar baru “di mana ada jalan, akan ada internet” akan diperkenalkan untuk memastikan rakyat mempunyai akses internet yang lebih meluas.

Beliau berkata dasar ini, yang akan diperjelaskan oleh KKD dan pihak seperti syarikat telekomunikasi besar, akan dimulakan di kawasan dengan akses jalan, termasuk jalan-jalan utama.

“Kita mesti bekerja dengan lebih cepat; kenyataannya kita boleh berbangga dengan ketersediaan 5G tetapi rakyat masih sangat memerlukan akses asas 4G di mana-mana mereka berada,” katanya, tambah bahawa internet adalah kemudahan asas penting seperti bekalan air dan elektrik.

Fahmi memuji komitmen dan kesiapan beberapa syarikat telekomunikasi untuk menandatangani perjanjian akses untuk pelaksanaan 5G, serta kerjasama mereka dalam melaksanakan Pakej Rahmah yang sekarang dikenali sebagai Pakej RAHMAH untuk mengurangkan kos bagi pengguna.

Pada 21 Julai tahun ini, Fahmi berkata Pasukan Petugas Pelaksanaan Rangkaian 5G Dual di Malaysia telah mencapai persetujuan mengenai penyertaan ekuiti dalam Digital Nasional Bhd (DNB) dan perjanjian akses 5G dengan DNB.

Beliau berkata CelcomDigi, Maxis, Telekom Malaysia, U-Mobile, dan YTL Communications akan menyelesaikan proses pemilikan saham dalam DNB. – Bernama

Leave a Comment