Cara Cegah Bayi Mengalami Perut Kembung

Jika anak anda tiba-tiba menangis tanpa sebab, kesulitan tidur, dan tampak tidak nyaman. kemungkinan besar anak anda mungkin mengalami perut kembung.

Masalah kembung perut adalah perkara biasa yang sering dialami oleh kebanyakan orang pada suatu ketika. Bayi sering mengalami masalah kembung perut terutama pada usia 1 hingga 4 bulan. Oleh itu, amatlah penting bagi setiap pasangan suami isteri untuk memahami bagaimana mengatasi masalah angin dalam badan bayi. Dengan memahami langkah-langkah yang sesuai, mereka dapat membantu bayi mereka mengatasi ketidakselesaan yang diakibatkan oleh masalah tersebut.

Punca Kembung Perut

Antara punca berlakunya kembung perut ini pada bayi adalah disebabkan oleh beberapa faktor iaitu:

  1. Penghadaman yang belum matang
  2. Mengalami sembelit
  3. Disebabkan jangkitan
  4. Kerap menangis secara berlebihan
  5. Menelan udara yang berlebihan

Gejala Kembung Perut Pada Bayi

Ibu bapa perlu mengetahui gejala yang boleh dialami oleh si manja apabila kembung perut seperti:

  1. Sendawa berlebihan
  2. Bayi kerap muntah
  3. Perut kembung atau bengkak
  4. Susah untuk tidur
  5. Lebih meragam dan menangis

Cara Mengatasi Masalah Kembung Perut

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah bayi mengalami kembung perut. Antaranya adalah seperti berikut:

1. Tukar kedudukan penyusuan

Bayi sering mengalami kembung perut selepas menyusu karena mereka berada dalam posisi yang tidak betul sama ada menyusu dari botol susu atau langsung dari payudara ibu. Oleh itu, penting untuk memastikan kepala bayi berada lebih tinggi daripada perutnya. Anda dapat menggunakan bantal menyusu untuk memberikan dukungan pada kepala bayi agar posisinya lebih tinggi. Hal ini membantu mengurangkan risiko kembung perut dan memberikan keselesaan kepada bayi.

2. Sendawa selepas menyusu

Anda harus cuba sendawakan bayi anda setiap kali selepas menyusu dengan melakukan beberapa teknik mendukung sambil menepuk belakangnya, kerana walaupun kedudukan penyusuan adalah betul, bayi seringkali masih menelan udara. Dengan cara ini, ia membantu mengeluarkan udara yang tertelan oleh bayi.

3. Gerakkan kaki bayi seperti mengayuh

Anda boleh membantu bayi dengan menggerakkan kakinya dalam gerakan seperti mengayuh basikal. Pergerakan kaki ini membantu mengeluarkan gas dalam perut bayi melalui sendawa dengan lebih mudah.

4. Urut perlahan-lahan

Tidak hanya kerana menyusu, bayi juga boleh mengalami kembung jika terdedah pada udara sejuk atau sering menangis. Jika perut bayi ditepuk perlahan-lahan dan bunyi yang cukup kuat dihasilkan, perut bayi perlu digosok dengan segera.

Kaedah ini tidak hanya membantu bayi mengeluarkan angin melalui sendawa tetapi juga dapat memanaskan perut bayi secara berkala. Untuk lebih berkesan, anda dapat mengurut bayi dengan menggunakan minyak telon. Ini akan membantu bayi merasa lebih baik dan nyaman.

Leave a Comment