Cara Buang Angin Dalam Badan

Masalah angin seringkali dialami oleh banyak orang akibat faktor makanan dan sistem pencernaan. Lesu dan kekurangan tenaga dirasakan oleh seseorang disebabkan oleh masalah ‘angin’ dalam badan. Masalah ini pasti pernah dialami oleh semua orang, tetapi perbezaannya ialah sama ada ia mudah dikeluarkan dari badan atau tidak.

Kepada anda yang sering mengalami masalah ini, di sini kami akan mencuba kongsikan beberapa cara yang mudah untuk membuang angin dalam badan.

Cara Buang Angin Dalam Badan

Anda boleh gunakan beberapa cara untuk membuang angin dalam badan. Antaranya ialah:

1. Minum Air Halia

Minum air halia adalah satu amalan yang sangat berkesan untuk membuang angin dalam badan. Ini sudah terbukti kerana halia mengandungi serotonin yang membantu membuang angin dalam badan secara semula jadi.

Penyediaan air halia ini mudah, iaitu dengan memotong dan menghiris halia kecil. Lalu dimasukkan ke dalam gelas yang berisi air suam. Anda juga boleh mencampurkan lemon atau madu untuk menambahkan rasa yang lebih enak.

2. Lakukan Senaman

Dengan melakukan senaman, anda akan mengeluarkan peluh dan melakukan rengangan pada otot, dan ini dapat membantu membuang angin dalam badan. Salah satu senaman mudah yang boleh anda lakukan ialah senaman yoga, iaitu Relieving Wind Pose.

3. Ubat-ubatan

Masalah angin dapat dikurangkan dengan bantuan ubat-ubatan seperti antasid dan simetikon yang boleh diperolehi di farmasi. Selain itu, karbohidrat dapat dicerna dengan lebih baik oleh enzim penghadaman seperti laktase, yang membolehkan makanan yang biasanya menyebabkan angin diambil oleh seseorang.

4. Makan Sup Panas

Cara yang paling mudah untuk mengatasi masalah angin dalam badan adalah dengan memakan sup panas. Sup yang panas ini tidak hanya dapat menghilangkan rasa lesu badan, tetapi juga membantu membuang angin dalam badan.

5. Berhenti Makan Makanan Banyak Angin

Langkah pertama yang perlu anda ambil adalah berhenti mengambil makanan yang tinggi kandungan angin atau gas. Jika anda masih berhasrat untuk makan makanan tersebut, ambillah sedikit sahaja untuk mengelakkan rasa sakit angin.

Leave a Comment