Harga Minyak Masak Terkini

Minyak masak adalah bahan penting dalam masakan Malaysia yang digunakan dalam pelbagai hidangan. Kos minyak masak dapat memberikan kesan yang ketara pada kos sara hidup. Selama bertahun-tahun, perubahan harga minyak masak di Malaysia telah dipengaruhi oleh pelbagai faktor seperti kos pengeluaran, dasar kerajaan, dan trend pasaran antarabangsa.

Kerajaan dan industri bersetuju untuk mengekalkan harga minyak masak Kelapa Sawit tulen bagi tempoh 8 Mac 2023 hingga 7 April 2023. Secara keseluruhan, terdapat sedikit kenaikan harga minyak sawit pada bulan Februari berbanding bulan sebelumnya.

Ini adalah bertujuan untuk menunjukkan komitmen kerajaan dalam membantu rakyat meringankan kos sara hidup dan menangani isu kenaikan harga dengan tujuan mengelakkan kesan kepada pengguna.

Senarai Harga Minyak Masak Mulai 8 Mac 2023

Berikut adalah harga minyak masak kemasan botol bermula 8 Mac 2023 :

 • 1 kg = RM 6.90
 • 2 kg = Rm13.30
 • 3kg = RM19.60
 • 5 kg = RM30.90

Manakala untuk harga minyak dalam paket (polibeg) 1Kg akan kekal pada RM2.50 sekilogram.

Harga Minyak Masak Terkini

Faktor Yang Mempengaruhi Harga Minyak Masak

Terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi harga minyak masak.

 1. Keadaan cuaca
  • Pengeluaran minyak sawit dapat dipengaruhi oleh keadaan cuaca, terutama dalam keadaan kemarau atau banjir. Keadaan ini dapat menyebabkan kekurangan bekalan minyak sawit dan peningkatan harga.
 2. Kos pengangkutan
  • Kesan kepada harga minyak masak juga boleh berlaku disebabkan oleh kos pengangkutan minyak sawit mentah dari ladang ke kilang penapisan, dan kemudian ke kedai runcit.
 3. Kos pengeluaran
  • Kenaikan kos pengeluaran minyak sawit boleh memberi kesan kepada harga minyak masak. Contohnya, kekurangan tenaga buruh atau baja boleh meningkatkan kos pengeluaran dan seterusnya menaikkan harga.
 4. Tinjauan masa depan
  • Keadaan masa depan bagi harga minyak masak di Malaysia dianggap tidak menentu. Langkah-langkah telah diambil oleh kerajaan untuk menstabilkan harga, tetapi pasaran masih dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti permintaan global dan keadaan cuaca. Selain itu, kesedaran yang semakin meningkat mengenai risiko kesihatan yang dikaitkan dengan jenis minyak masak tertentu boleh mempengaruhi pilihan dan permintaan pengguna.

Leave a Comment