Tempat Menarik Di Johor

Jika anda gemar melancong ke tempat-tempat menarik, pasti anda ingin mengetahui destinasi menarik yang boleh anda kunjungi di Negeri Johor. Seperti yang kita sedia maklum, Negeri Johor menawarkan pelbagai tempat menarik. Oleh itu, di sini kami ingin berkongsi senarai tempat menarik di Negeri Johor Bahru yang pastinya akan memberikan pengalaman indah yang memuaskan. Anda juga boleh menjadikannya sebagai destinasi percutian bersama keluarga.

Senarai Tempat Menarik Di Johor

1. Legoland

Legoland Malaysia adalah salah satu destinasi utama di Johor dan merupakan taman tema Legoland pertama yang dibina di Asia. Ia menawarkan pelbagai tarikan menarik seperti taman air, taman tema, dan akuarium Sea Life.

Legoland Malaysia adalah destinasi percutian keluarga yang sangat menarik dan lengkap. Dimana terdapat lebih daripada 70 permainan dan tunggangan interaktif, gelongsor, pertunjukan, serta tarikan lain yang ada di taman tema tersebut. Ia akan memberikan anda pengalaman baru yang sangat menyeronokkan.

2. Desaru Coast Adventureland

Bukan sahaja Legoland, Desaru Coast Adventureland juga menawarkan sebuah taman tema air yang menarik. Tempat ini merupakan destinasi menarik lain di Johor Bahru yang sangat sesuai untuk dikunjungi bersama keluarga.

3. Danga Bay

Danga Bay merupakan sebuah kawasan menarik yang terkenal sebagai tempat bersantai di tepi laut yang wajib anda kunjungi. Tempat ini merupakan destinasi yang sering dikunjungi oleh penduduk tempatan dan turut menarik minat pelancong. Ia dianggap sebagai simbol dan ikon Johor Bahru di mana pelancong dari luar dapat menyaksikan kebudayaan dan tradisi penduduk tempatan di tempat itu.

4. Sea Life Malaysia

Untuk pengetahuan anda, Sealife merupakan jenama akuarium yang mempunyai 50 cawangan di seluruh dunia. Di Asia Tenggara, Sealife Ocean World di Bangkok merupakan yang terbesar. Antara yang menarik di sini adalah 180 degrees ocean tunnel iaitu sebuah terowong kaca yang memamerkan pelbagai spesies hidupan laut seperti ikan jerung, kura-kura laut, ubur-ubur, dan berbagai jenis hidupan laut yang menarik lainnya.

5. Bazar Karat

Salah satu tempat menarik di Johor Bahru ialah Bazar Karat. Tarikan tempat ini terletak pada keunikan namanya sendiri, iaitu Bazar Karat. Destinasi ini diberi nama tersebut kerana aktiviti jual beli barang-barang antik dan terpakai. Tempat ini sering dikunjungi oleh orang ramai.

6. Pantai Desaru

Pantai Desaru merupakan satu-satunya destinasi percutian yang sangat ideal. Destinasi ini juga merupakan salah satu tarikan menarik di Johor Bahru dengan keindahan laut yang jernih dan dengan udara yang segar. Untuk anda yang suka akan pantai, tempat ini sesuai untuk anda kunjungi.

7. JB City Square

JB City Square juga terkenal sebagai destinasi menarik kerana menjadi pusat membeli-belah yang popular.

Senarai tempat menarik di Johor

8. Trickeye Museum

Destinasi ini terletak di Tingkat 5, City Square Johor Bahru. Trickeye Museum ini mempunyai ciri yang berbeza daripada 3D Art Museum yang biasa anda lawati di tempat lain. Destinasi ini lebih menarik dan mengagumkan.

Apabila anda melawat Trickeye Museum, anda tidak hanya dapat menikmati pelbagai lukisan 3D yang menarik, tetapi juga akan diberikan aplikasi khas melalui telefon bimbit untuk merasai pengalaman melihat lukisan tersebut dalam bentuk illusi optik.

Senarai tempat menarik di Johor

9. Masjid Sultan Abu Bakar

Masjid Sultan Abu Bakar yang dibina pada tahun 1900 merupakan masjid rasmi negeri Johor. Masjid Sultan Abu Bakar mempunyai seni bina yang seakan-akan Masjid Putih Terengganu dengan kehadiran 4 buah menara. Masjid ini juga mampu menampung kira-kira 3000 jemaah.

Senarai tempat menarik di Johor

10. Skyscape Komtar JBCC

Destinasi ini dibuka kepada orang ramai pada tahun 2019 dan menawarkan tarikan yang menarik untuk dikunjungi. Ia adalah Jambatan melengkung yang mempunyai ketinggian 149 meter dan pemandangan Singapura juga dapat dilihat daripada kejauhan.

Senarai tempat menarik di Johor

Leave a Comment