STR Fasa 2: Semakan Status Pembayaran (Bujang & isi rumah)

Sumbangan Tunai Rahmah (STR) adalah salah satu inisiatif kerajaan untuk membantu golongan B40 . Melalui program ini, kerajaan menyediakan bantuan kewangan secara langsung kepada golongan yang memerlukan.

Tarikh Bayaran

Fasa 2 bayaran STR akan mula diagihkan secara berperingkat mulai 5 April 2023. Bayaran tersebut akan dikreditkan ke dalam akaun penerima masing-masing. Program ini akan melibatkan kategori isi rumah dan bujang, di mana setiap isi rumah akan menerima bayaran sebanyak RM200, manakala bagi golongan bujang akan menerima bayaran sebanyak RM100.

Bagi golongan yang tidak mempunyai akaun bank, penunaian bayaran akan dibuat melalui Bank Simpanan Nasional (BSN). Jumlah bayaran yang akan diberikan sebanyak RM1.2 bilion, yang akan dibayar kepada 8 juta orang penerima STR yang terdiri daripada golongan B40.

Semakan Status Pembayaran

Semakan status pembayaran boleh dibuat dengan melayari : https://bantuantunai.hasil.gov.my/

Fasa 2 ini merupakan sambungan daripada Fasa 1 yang telah dilaksanakan sebelum ini. Sebelum ini, kerajaan telah mengumumkan bahawa bayaran STR untuk Fasa 1 telah disalurkan kepada lebih 4 juta penerima. Ini menunjukkan bahawa kerajaan memberi tumpuan yang serius terhadap kesihatan ekonomi rakyat.

Sekiranya ada pertanyaan mengenai program STR ini, orang ramai boleh mendapatkan maklumat lanjut daripada Kementerian Kewangan atau BSN. Selain itu, Fasa 3 dan Fasa 4 untuk bayaran STR juga akan dilaksanakan pada Julai dan November 2023, bagi membantu lebih ramai golongan yang memerlukan bantuan kewangan di masa depan.

Soalan Lazim STR: https://bantuantunai.hasil.gov.my/Download/Faq/SOALAN_LAZIM_(FAQ)_MYSTR.pdf

Leave a Comment