myKasih 2023: Sumbangan Asas Rahmah SARa (Semakan Status)

Sebanyak lebih dari 210,000 individu yang menerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dalam kategori miskin tegar, berdasarkan data e-Kasih, akan mulai menerima Sumbangan Asas Rahmah (SARA) berjumlah RM600 mulai 17 Julai 2023 untuk membeli barangan makanan asas. Kementerian Kewangan (MOF) dalam satu kenyataan hari ini mengumumkan bahawa pelaksanaan SARA untuk penerima STR di Semenanjung akan dilakukan secara berperingkat mulai esok, sementara penerima di Sabah, Sarawak dan Labuan akan menerima bantuan tersebut pada 7 Ogos ini.

Kaedah bayaran

Penerima STR di Semenanjung akan mendapat SARA dalam bentuk bantuan barangan keperluan asas, yang akan diberikan dalam bentuk tanpa tunai berjumlah RM100 setiap bulan selama enam bulan hingga Disember ini, dan akan dimasukkan secara automatik ke dalam akaun yang dibuka menggunakan MyKad penerima, untuk pembelian di pasar raya atau kedai runcit terpilih di seluruh negara.

Penerima STR dari Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan, Kelantan dan Terengganu, akan mulai menerima SARA esok, sementara penerima dari Perlis, Perak, Pahang, Melaka dan Johor akan menerima bantuan tersebut mulai 31 Julai.

Penerima STR dari Sabah, Sarawak dan Labuan akan menerima SARA dalam bentuk pembayaran sekaligus RM600, melalui pengkreditan ke akaun bank atau secara tunai di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) di seluruh negara.

Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dalam kenyataan tersebut mengatakan bahawa Kerajaan Perpaduan telah mengalokasikan hampir RM130 juta di bawah inisiatif Payung Rahmah untuk membantu golongan yang kurang mampu, terutama kumpulan miskin tegar yang menghadapi cabaran kos sara hidup.

Semak Status

Anda boleh mengetahui sama ada anda merupakan penerima SARA ataupun tidak dengan buat semakan di sini: https://apps.mykasih.net:8443/mkmember/Redang/Recip/CheckStatus.aspx?lang=

Jadual Bayaran Mengikut Negeri

NegeriTarikh Permulaan Penerimaan SARA
Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan, Kelantan, Terengganu17 Julai
Perlis, Perak, Pahang, Melaka, Johor31 Julai
Sabah, Sarawak, Labuan7 Ogos

FAQ

  1. Apa itu Sumbangan Asas Rahmah (SARA)?
    • SARA adalah bantuan sejumlah RM600 yang diberikan kepada penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dalam kategori miskin tegar berdasarkan data e-Kasih.
  2. Bagaimana cara untuk menerima SARA?
    • Penerima STR dari Semenanjung akan menerima SARA dalam bentuk bantuan barangan keperluan asas, yang diberikan dalam bentuk tanpa tunai berjumlah RM100 setiap bulan selama enam bulan. Penerima STR dari Sabah, Sarawak dan Labuan akan menerima SARA dalam bentuk pembayaran sekaligus RM600, melalui pengkreditan ke akaun bank atau secara tunai di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) seluruh negara.
  3. Bagaimana cara untuk memeriksa status kelayakan SARA?

Leave a Comment