CARA UNTUK CLAIM SOCSO

PERKESO juga dikenali sebagai Socso, adalah sebuah organisasi di Malaysia yang berperanan penting dalam melindungi dan menyediakan perlindungan sosial kepada pekerja serta keluarga mereka. Tujuan utamanya adalah untuk memberikan bantuan dan sokongan apabila pekerja menghadapi kemalangan atau kehilangan nyawa semasa bekerja.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi cara mudah untuk membuat tuntutan duit Socso (PERKESO) yang perlu diketahui oleh semua pekerja.

CARA CLAIM PERKESO

Di bawah ini kami kongsikan cara atau panduan untuk membuat tuntutan SOCSO:

1. Pastikan anda mendapatkan cuti sakit atau surat cuti perubatan (MC) jika anda memerlukannya.

2. Pastikan MC yang anda terima mencakup semua kejadian dan situasi yang menyebabkan anda memerlukan cuti sakit seperti:

 • Anda mengalami kecederaan atau kemalangan dalam situasi berikut:
  • Semasa dalam perjalanan ke tempat kerja.
  • Semasa dalam perjalanan untuk urusan kerja.
  • Semasa dalam perjalanan semasa beristirahat di waktu kerja.
 • Anda menerima rawatan yang sah di klinik swasta, klinik kesihatan, atau hospital kerajaan.

3. Selepas itu, anda perlu memuat turun dan mengisi borang Bayaran Ganti Belanja (BGB) dengan lengkap untuk membantu anda membuat tuntutan dengan PERKESO.

SKIM DI BAWAH SOCSO YANG BOLEH CLAIM DUIT SOCSO

Antara skim yang boleh buat tuntutan duit SOCSO adalah seperti berikut:

1. Skim Insurans Pekerja (SIP)

 • SOCSO juga menyediakan bantuan berupa elaun tunai sebanyak RM600 untuk tempoh tiga bulan kepada pencarum yang kehilangan pekerjaan.

2. Skim Pencen Ilat

 • Keilatan merujuk kepada keadaan di mana seorang pekerja uzur mengalami keadaan yang kekal, tidak boleh diubati, atau mungkin tidak akan sembuh. Contohnya termasuk mereka yang menghidap penyakit kritikal yang boleh menyebabkan kematian, seperti kanser tahap tinggi atau serangan strok. Skim ini memberikan perlindungan kepada pekerja dari keilatan, yang menyebabkan mereka tidak lagi dapat mencari nafkah dengan bekerja.

3. Skim Bencana Pekerja

Skim ini memberikan perlindungan kepada pekerja yang mengalami kemalangan atau penyakit yang disebabkan oleh pekerjaan yang mereka lakukan atau kemalangan di tempat kerja.

  Leave a Comment