Cara Pembelian Tiket ETS Online

Di Malaysia terdapat berbagai jenis sistem kereta api, termasuk KTM, ETS, MRT, dan LRT. Di sini, kita akan membahas bagaimana cara membeli tiket ETS secara online.

Apa Itu ETS

ETS merupakan salah satu jenis kereta api di Malaysia. ETS adalah singkatan daripada “Electric Train Service,” yang bermaksud perkhidmatan kereta api elektrik. Ia merupakan perkhidmatan tren laju antara bandar di antara Padang besar, Butterworth Kuala Lumpur dan Gemas yang diperkenalkan oleh kereta api Tanah Melayu pada 12 Ogos 2010. ETS adalah pilihan pengangkutan yang popular di negara ini yang sering digunakan oleh orang ramai.

Untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas di jalan raya, ETS adalah pilihan yang baik. Jika anda merancang untuk melakukan perjalanan jauh, disyorkan untuk menggunakan perkhidmatan ini.

Cara Beli Tiket ETS Online

Untuk membeli tiket ETS (Electric Train Service) secara online, Anda dapat mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Sila layari laman web di https://online.ktmb.com.my/
  2. Sila pilih tempat di mana anda akan memulakan perjalanan dan tempat di mana anda hendak pergi.
  3. Anda boleh pilih tarikh untuk pergi dan balik (jika perlu), atau anda juga boleh memilih untuk membeli tiket hanya untuk pergi sahaja.
  4. Sila pilih jumlah penumpang yang akan menaiki kereta.
  5. Klik pada butang “Search”
  6. Kemudian, anda akan dapat melihat masa perjalanan ETS untuk pilihan tarikh yang anda pilih.
  7. Untuk membuat pembelian,anda perlu daftar masuk ke akaun anda terlebih dahulu.

Laman Alternatif Pembelian Tiket ETS Online

Selain dari laman web rasmi ETS Online, anda juga boleh beli tiket ETS secara dalam talian menggunakan beberapa aplikasi atau laman web lain yang tersedia.

Berikut adalah beberapa laman web yang boleh anda rujuk:

Inilah serba sedikit cara untuk membuat pembelian tiket ETS secara online yang boleh anda gunakan sebagai panduan. Di mana, cara ini lebih menjimatkan masa anda untuk membeli tiket tanpa perlu bersusah payah pergi ke kaunter untuk membeli tiket ETS ini. Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Leave a Comment