Biodata Anwar Ibrahim Perdana Menteri Ke-10 Malaysia

Anwar Ibrahim merupakan seorang ahli politik terkenal di Malaysia yang pernah menjadi Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Beliau dilahirkan pada 10 Agustus 1947 di Alor Setar, Kedah, Malaysia.

Anwar memulakan kerjayanya dalam dunia politik pada tahun 1982 dengan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan menjadi Ahli Parlimen Malaysia untuk kawasan Permatang Pauh. Sejak itu, beliau telah menjadi seorang ahli politik yang terkenal dengan sikapnya yang tegas dan pendirian yang kuat terhadap isu-isu sosial dan politik.

Anwar juga pernah menjadi Menteri Kewangan Malaysia pada tahun 1991 hingga 1998 dan Timbalan Perdana Menteri Malaysia pada tahun 1993 hingga 1998. Namun, beliau terpaksa meninggalkan jawatan tersebut setelah dituduh melakukan jenayah seksual dan dihukum penjara.

Setelah beberapa tahun di penjara, Anwar kembali ke dunia politik dan terpilih sebagai Ahli Parlimen Malaysia untuk kawasan Port Dickson pada tahun 2018. Beliau juga menjadi Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada tahun 2018 dan terpilih sebagai Perdana Menteri Malaysia pada tahun 2022.

Anwar merupakan seorang ahli politik yang berdedikasi dan terus memberikan perkhidmatan kepada rakyat Malaysia dengan sikapnya yang tegas dan pendirian yang kuat terhadap isu-isu sosial dan politik.

Senarai Anak Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim memiliki lima anak, yaitu:

 1. Nurul Izzah Anwar – merupakan anak perempuan pertama Anwar Ibrahim dan isterinya, Wan Azizah Wan Ismail. Beliau lahir pada tahun 1979 dan merupakan seorang ahli politik yang terkenal di Malaysia.
 2. Nurul Nuha Anwar – merupakan anak perempuan kedua Anwar Ibrahim dan isterinya, Wan Azizah Wan Ismail. Beliau lahir pada tahun 1981 dan merupakan seorang doktor perubatan.
 3. Muhammad Nazifuddin Anwar – merupakan anak lelaki pertama Anwar Ibrahim dan isterinya, Wan Azizah Wan Ismail. Beliau lahir pada tahun 1983 dan merupakan seorang usahawan yang terkenal di Malaysia.
 4. Muhammad Nabil Anwar – merupakan anak lelaki kedua Anwar Ibrahim dan isterinya, Wan Azizah Wan Ismail. Beliau lahir pada tahun 1988 dan merupakan seorang ahli politik yang terkenal di Malaysia.
 5. Muhammad Ilham Anwar – merupakan anak lelaki ketiga Anwar Ibrahim dan isterinya, Wan Azizah Wan Ismail. Beliau lahir pada tahun 1990 dan merupakan seorang usahawan yang terkenal di Malaysia.

Anwar Ibrahim merupakan seorang ayah yang berdedikasi kepada keluarganya dan terus memberikan pendidikan yang terbaik kepada anak-anaknya. Beliau juga merupakan seorang ahli politik yang terkenal di Malaysia dan terus memberikan perkhidmatan kepada rakyat Malaysia.

Senarai Jawatan Anwar Ibrahim

Berikut adalah senarai jawatan yang pernah dipegang oleh Anwar Ibrahim dalam dunia politik:

 1. Ahli Parlimen Malaysia untuk kawasan Permatang Pauh (1982-1998)
 2. Menteri Kewangan Malaysia (1991-1998)
 3. Timbalan Perdana Menteri Malaysia (1993-1998)
 4. Ahli Parlimen Malaysia untuk kawasan Port Dickson (2018-2022)
 5. Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) (2018-sekarang)
 6. Perdana Menteri Malaysia (2022-sekarang)

Anwar Ibrahim merupakan seorang ahli politik yang terkenal di Malaysia dan telah memegang pelbagai jawatan penting dalam dunia politik. Beliau terkenal dengan sikapnya yang tegas dan pendirian yang kuat terhadap isu-isu sosial dan politik dan terus memberikan perkhidmatan kepada rakyat Malaysia.

Leave a Comment