Biodata Pelakon Aedy Ashraf

Aedy Ashraf merupakan seorang pelakon dan penyanyi terkenal di Malaysia. Beliau dilahirkan pada20 September 1993 di Kelantan, Malaysia. Aedy memulakan kerjaya seninya pada tahun 2003 dengan membintangi filem pertamanya, “Jutawan Fakir”. Sejak itu, beliau telah membintangi pelbagai drama/filem dan filem popular seperti “Tentang Bulan”, “Budak Tebing” dan “Kisah Cinta Kita”.

Selain dari bidang seni, Aedy juga aktif dalam bidang sukan seperti sukan tinju. Beliau juga merupakan terkenal dengan membintangi video klip lagu “Pematah hati”.

Aedy Ashraf juga terkenal dengan ketampanannya yang menawan dan sikapnya yang ramah dan mesra kepada peminatnya. Beliau sering berkongsi foto dan video di laman sosialnya untuk berkomunikasi dengan peminatnya dan memperkatakan projek-projek terbaru yang beliau terlibat.

Aedy Ashraf merupakan seorang yang sangat berjaya dalam bidang seni di Malaysia dan terus menjadi inspirasi kepada ramai orang dengan kerjaya yang luar biasa dan dedikasinya terhadap bidang yang beliau cintai.

Senarai Drama Aedy Ashraf

Aedy Ashraf merupakan seorang pelakon dan penyanyi terkenal di Malaysia yang telah membintangi pelbagai drama dan filem popular sejak memulakan kerjayanya pada tahun 2002. Berikut adalah senarai beberapa drama yang pernah dibintangi oleh Aedy Ashraf:

  1. Dunia baru (2002) – drama televisyen pertama yang dibintangi oleh Aedy Ashraf. Beliau memegang watak utama sebagai Didi dalam drama ini.
  2. Oh My English (2012) – drama Alam persekolahan. Beliau memainkan watak sebagai Shafiq.
  3. Kerana Terpaksa Aku Relakan (2014) – drama yang mengangkat tema percintaan dan persahabatan yang dibintangi oleh Aedy Ashraf sebagai Tajul Zahin. Beliau menjadi pelakon pembantu dalam drama ini.
  4. Budak tebing (2020) – drama yang mengangkat tema persahabatan yang dibintangi oleh Aedy Ashraf sebagai Tongki. Beliau berpasangan dengan pelakon lain seperti Adam Lee,Bella Dowanna, dan lain-lain..
  5. Bila Hati Memilih Dia (2022) – drama yang mengangkat tema keluarga dan percintaan yang dibintangi oleh Aedy Ashraf sebagai nazril. Beliau berpasangan dengan pelakon wanita, Eyka Farhana dalam drama ini.

Aedy Ashraf telah membuktikan kemampuannya sebagai seorang pelakon yang berbakat dengan membintangi pelbagai drama yang berbeza dan menghiburkan. Beliau terus menjadi pilihan utama bagi banyak pengarah drama di Malaysia.

Leave a Comment