Bantuan Khas Penghargaan 2023

Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengumumkan mengenai Bantuan Khas Penghargaan yang akan diberikan kepada penjawat awam dan pesara semasa Majlis Peluncuran Ekonomi MADANI yang berlangsung beberapa hari yang lalu.

Kerajaan tetap berpegang pada komitmen untuk menyesuaikan gaji penjawat awam dengan mempertimbangkan kemampuan kewangan. Dalam hal ini, Kerajaan juga menyediakan Bantuan Khas Penghargaan untuk Penjawat Awam dan Pesara.

Diharapkan bahawa permulaan ini akan memberi dorongan untuk memberikan perkhidmatan terbaik dan pada masa yang sama melaksanakan pembaharuan dalam Ekonomi Madani.

Untuk makluman, bantuan sebanyak RM300 akan diberikan kepada penjawat awam gred 56 dan ke bawah, sementara bantuan sebanyak RM200 akan diterima oleh pesara.

Bantuan Khas Penghargaan Tahun 2023

Tarikh Bantuan

Bantuan khas penghargaan ini akan disalurkan kepada mereka yang terdiri daripada penjawat awam dan pesara, dalam tempoh dua minggu bermula dari tarikh 27 Julai 2023. Oleh itu, bantuan ini dijangka akan diberikan pada minggu pertama atau kedua dalam bulan Ogos 2023.

Terkini, tarikh rasmi pemberian bantuan ini akan diberikan pada 10 Ogos 2023. Mereka yang masih berkhidmat pada 10 Ogos ini layak untuk menerimanya.

Ia melibatkan pemberian kepada pegawai yang dilantik secara tetap, sementara, dan bergantung kepada Kontrak Perkhidmatan (COS), serta termasuk pegawai yang sedang bercuti dengan gaji penuh, separuh gaji, dan tanpa gaji.

Jumlah Bantuan

Jumlah bantuan khas penghargaan yang akan diterima adalah seperti berikut:

 1. Bantuan sebanyak RM300 akan diberikan kepada penjawat awam gred 56 dan ke bawah.
 2. Bantuan sebanyak RM200 akan diberikan kepada pesara kerajaan merangkumi beberapa golongan seperti:
  • Pesara berpencen
  • Penerima pencen terbitan
  • Pesara Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)
  • Pesara bersara pilihan dan belum menerima pencen
  • Veteran berpencen dan veteran tidak berpencen

Maklumat Lanjut Bantuan Khas Penghargaan

Untuk mendapatkan maklumat lanjut serta perkembangan terkini berkenaan bantuan ini, anda boleh lawati laman Facebook rasmi Jabatan Perkhidmatan Awam.

Semoga apa yang kami kongsikan mengenai Bantuan Khas Penghargaan kepada Penjawat Awam dan Pesara ini dapat memberi anda semua maklumat yang bermanfaat.

Leave a Comment