10 Lagu Raya Terbaik Tahun 2023

Dengan semakin dekatnya Hari Raya, tiba waktunya lagu-lagu Aidilfitri yang populer juga sering dimainkan di radio dan diputar ketika orang sedang berbelanja ataupun sedang memandu pulang ke kampung. Lagu-lagu ini tidak hanya populer, tetapi juga timeless dan menjadi kegemaran dari generasi ke generasi di Malaysia.

Lagu-lagu raya ini menjadi satu unsur yang penting dalam memeriahkan lagi sambutan Hari Raya. Selain itu, tradisi seperti juadah raya, duit raya, dan rumah terbuka juga turut menyemarakkan suasana sambutan Hari Raya.

Mari kita teroka lagu-lagu raya Aidilfitri yang menjadi pilihan menjelang lebaran tahun ini. Meskipun setiap tahun pasti muncul lagu-lagu raya baru, tapi lagu-lagu raya klasik tetap segar menjadi pilihan dan boleh dikatakan terbaik sepanjang zaman.

Koleksi Lagu Raya Terbaik Tahun 2023

1. Balik Kampung – Sudirman

Lagu Balik Kampung merupakan lagu yang wajib diputar saat perjalanan pulang ke kampung halaman. Lirik lagu ini menggambarkan dengan jelas keceriaan perjalanan kembali ke kampung yang membuat kita tak sabar untuk pulang ke kampung dan berjumpa dengan keluarga tersayang.

2. Suasana Hari Raya – Anuar Zain dan Elina 

Saat mendengarkan lagu Suasana Hari Raya ini, kebanyakan dari kita pasti terkenang akan memori indah saat menyambut Syawal di masa kecil.

3. Sesuci Lebaran – Siti Nurhaliza

Lagu Ratu Pop Datuk Siti Nurhaliza, ‘Sesuci Lebaran’, muncul ketika kebangkitan Irama Malaysia yang diterajui oleh Siti sendiri dan Noraniza Idris. Saat lagu ini diputar di radio, rentak keraiannya dan suara unik serta lenggok Siti selalu berhasil mempesona para pendengar.

4. Pulanglah – Aisyah

Ketika mendengarkan lagu ini dapat membuat hati kita terkesan dan terkenang pada kekasih lama karena melodinya yang syahdu.

5. Suasana Hari Raya – Sharifah Aini

Lagu klasik yang menampilkan suara emas Allahyarham Dato’ Sharifah Aini.

6. Hari Raya – IamNeeta, Najwa Latif, Deanna Hussin & Mimie Haris

7. Pejam Celik Hari Raya – Iman Troye

8. Terpaling Di Hari Raya – Tajul, Wany Hasrita, Afieq, Muna, Tuah & Wani Syaz

9. Raya Raya Raya – DOLLA

10. Nazam Lebaran – Siti Nurhaliza

Nazam Lebaran boleh disifatkan sebagai lagu bertemakan raya moden tetapi bakal menjadi malar segar pada tahun-tahun mendatang.

Leave a Comment